Ten, kto w sobotę odwiedził plac przy urzędzie gminy Potok Górny z pewnością głodny z niego nie wyszedł. Gospodynie Ziemi Biłgorajskiej serwowały to, co najlepiej potrafią przyrządzić. A jak same pokazały, gotować potrafią. Do konkursu kulinarnego stanęło 11 drużyn. Były dania tradycyjne i bardziej wymyślne, cieszące oko i podniebienie. Pierwsze miejsce zdobyła potrawa pod nazwą "kurdybały", przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zamchu. Zwyciężczynie powiatowej Bitwy Regionów otrzymały 1 tys. zł. Co to są kurdybały? Posłuchajcie Małgorzaty Gierczak z Zamchu: [audio mp3="https://gazetabilgoraj.pl/wp-content/uploads/2022/08/Małgorzata-Gierczak-KGW-z-Zamchu-mp3cut.net_.mp3"][/audio]
Oprócz tego gospodynie równolegle walczyły w konkursie na najsmaczniejsze ciasto, który zorganizowany został pod patronatem Poseł na Sejm RP Beaty Strzałki. Najlepsze w tej kategorii okazały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Jagodzianki" w Bukowej, które przygotowały na tę okazję tort z frużuliną jagodową i malinową. – Dzisiejsze wydarzenie Bitwę Regionów połączyliśmy z Piknikiem Rodzinnym. Myślę, że sprostaliśmy zadaniu, była to piękna integracja mieszkańców naszej gminy i nie tylko. Mam nadzieje, że takie wydarzenie wpisze się na stałe w gminny kalendarz. Tak naprawdę dla mnie nie ma tutaj przegranych. Wygrali wszyscy, którzy zaangażowali się w dzisiejsze przedsięwzięcie. Dziękuję gościom za przybycie oraz mieszkańcom za pomoc w organizacji – podsumował Stanisław Dyjak, wójt gminy Potok Górny. Idea konkursu Bitwa Regionów zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru i chęci promocji polskiej żywności. Jego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zwycięzcy pierwszych miejsc etapów powiatowych spotkają się na eliminacjach wojewódzkich, które zaplanowane są na październik br. W Konkursie „Bitwa Regionów” przeprowadzanym w trakcie Pikniku z Produktem Polskim 6 sierpnia 2022 w Potoku Górnym wzięły udział: KGW w Lipinach Górnych – Borowina (wyróżnienie - zawijaniec po borowińsku z żurawiną), KGW w Tereszpolu-Zaorendzie, KGW w Tarnogrodzie „Klub Kobiet Aktywnych Tarnogród” , KGW „Aleksandrów Pierwszy” w Aleksandrowie , KGW „Aleksandrów Drugi” w Aleksandrowie, KGW w Zamchu (I miejsce za "kurdybały"), KGW "Jagodzianki" w Bukowej, KGW w Jasienniku Starym, KGW w Przedmieściu Szczebrzeszyńskim „Cebulanki” (III miejsce za gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i grzybami), KGW w Hedwiżynie, Stowarzyszenie „Babeczki” z Tereszpola-Zaorendy (II miejsce za kulaszę) W wydarzeniu Piknik z Produktem Polskim wzięły udział dodatkowo: Koło Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów Trzeci” w Aleksandrowie, Koło Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów Czwarty” w Aleksandrowie, Koło Gospodyń Wiejskich "Lipinianki" w Lipinach Dolnych. Organizatorzy dla mieszkańców przygotowali występy lokalnych zespołów: grupy tanecznej działającej przy Gminnym Ośrodku Kultury, KGW w Jasienniku Starym, kapeli ludowej. Dzieci z Lipin Dolnych, Lipin Górnych, Potoka Górnego i Szyszkowa zaprezentowały pokaz samoobrony. W programie znalazły się atrakcje dla najmłodszych tj. animatorzy, dmuchane zjeżdżalnie, malowanie twarzy, lody, pokazy strażackie. Odbył się również koncert zespołu OHIO oraz MeGustar.– Przygotowaliśmy na dzisiejszy pokaz "kurdybały". Jest to danie starodawne, składające się z sera oraz ziemniaków gotowanych i surowych tartych. Z ziemniaków gotowanych i sera robi się farsz do środka, a z drugiej połowy ziemniaków gotowanych i tych surowych robi się skórkę na wierzch i to się zalepia i gotuje. Teraz podajemy je ze skraweczkami, a kiedyś z kwaśnym mlekiem. Przepis ten przekazały nam nasze babcie i prababcie – mówi Małgorzata Gierczak, przewodnicząca KGW z Zamchu.






















































































































































































































































Komentarze (0)