Charakterystyczny dla niego jest wspomniany zielony kolor. Przy jego warzeniu wykorzystuje się trzy gatunki chmielu: Lubelski, Perle i Sybilla. Obecnie dostępne jest w sklepach na terenie Biłgoraja oraz w tutejszych restauracjach i kawiarniach. Pojawia się także na sklepowych półkach w miejscowościach powiatu biłgorajskiego. Jego smak najczęściej oceniany jak jako słodkawy lub orzeźwiający. To tradycyjne piwo produkowane jest obecnie zgodnie z oryginalną recepturą dzięki odnalezionym zapiskom odnośnie jego składu i produkcji. O zielonym piwie pisaliśmy już w artykule Legendarne „Zielone Biłgorajskie” piwo. Trunek był dużo jaśniejszy i bardziej musujący od jakiegokolwiek trunku tego typu na całym świecie. Te właściwości oraz wspaniały i orzeźwiający smak spowodowały, iż znany był na całych ziemiach polskich. Władcy polscy tak lubili ten napój, że wykupowali praktycznie całą jego produkcję. Trudno było więc spróbować tego specjału, nawet przebywając w Biłgoraju. Mieszkańcy zaś pilnie strzegli jego tajemnej receptury. Zielone piwo biłgorajskie było także jednym z ulubionych napojów królowej Marysieńki Sobieskiej. Wzmianka o tym trunku pojawia się w jej listach i pamiętnikach. W jej liście do Jana Sobiepana Zamoyskiego z 1 lutego 1659 roku możemy przeczytać prośbę o przysłanie trunku do Warszawy: Proszę o piwo biłgorajskie na połóg, tutejszego nie mogę pić… info/foto: Fundacja Hereditas/cuda regionu
Próbowaliście? Jest zielone i z Biłgoraja
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:

reklama
Przeczytaj również:
Wiadomości Biłgorajskie
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
Komentarze (0)