Wytwarzane w lokalnych cukierniach roztoczańskie lody z Józefowa powstają na podstawie starych receptur pochodzących od mieszkańców tutejszej miejscowości, które zostały wprowadzone do lodziarni z momentem ich powstawania. Roztoczańskie lody z Józefowa wytwarzane są od ok. 1952 roku. Dziś lody najczęściej kupujemy w cukierniach, lodziarniach marketach, rzadko kto trudni się wytwarzaniem ich w domu. Lody wytwarzane w miejscowych cukierniach, mają przywołać wspomnienia z lat dzieciństwa, a młodszym pokoleniom pokazać dawny smak tego, co kiedyś było wytwarzane naturalnymi metodami w oparciu o dostępne surowce. Mimo mijających lat produkcja lodów w józefowskich lodziarniach nadal opiera się na dawnych recepturach otrzymanych od założycieli pierwszych zakładów wytwarzających lody na terenie Józefowa. Wieloletnią tradycję wytwarzania lodów w Józefowie potwierdzają stare zdjęcia, zapiski z ksiąg oraz badania etnograficzne. Lody wytwarzane na terenie miejscowości Józefów, położonej w malowniczej krainie Roztoczu, wpisały się w wielopokoleniową tradycję, o czym świadczą także tutejsi konsumenci, którzy od pokoleń je spożywają. Wiele osób wraca do józefowskich lodziarni ze swoimi dziećmi i wnukami, żeby spróbować lodów, takich jakie sami jedli w latach swojego dzieciństwa. info: gov.pl. goto: TripAdvisor.com
To podobno najlepsze lody na Ziemi Biłgorajskiej
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:
![To podobno najlepsze lody na Ziemi Biłgorajskiej - Zdjęcie główne](https://storage.googleapis.com/wydawnictwowspolnota-pbem/gazetabilgorajska/import/wp-contents/2023/05/lody1.jpg)
reklama
Przeczytaj również:
Wiadomości Biłgorajskie
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
Komentarze (0)